Oppervlakte berekenen


1. Meet het oppervlak van het aan te leggen gazon op. De breedt van een rol kunstgras is altijd 2 of 4 meter. Pas het ontwerp aan waar mogelijk om snijverlies te voorkomen. 

2. Maak een legplan zodat je kunt berekenen hoeveel strekkende meter kunstgras, hoeveel strekkende meter kunstgrastape en hoeveel zakken à 25 KG instrooizand je nodig hebt.

3. Vraag een specialist aan huis te komen!


Hou rekening met:


Rolbreedte

Hou bij het ontwerp rekening met de rolbreedte. Het meeste kunstgras is leverbaar in 4m en 2m breed, in uitzonderlijke gevallen ook 1m. Een tuin van 4,10m breed is daarom geen handige keuze 

- Poolrichting 

Kunstgras heeft een poolrichting, ook wel vleug genoemd. Het is belangrijk dat, bij de plaatsing, de poolrichting van elke baan dezefde kant op wijst. Wanner dit niet het geval is, is dit duidelijk zichtbaar. Zorg ervoor dat de poolrichting altijd wijst in de richting waarvan het kunstgras het vaakst wordt bekeken (vanaf het terras of woonkamer)


Het is altijd mogelijk om ter plaatse te komen. Wij bekijken dan wat de beste en goedkoopste oplossing voor u is voor het aanleggen van het kunstgras

Hou rekening met:


Lijmen

Het is mogelijk om meerdere delen aan elkaar te lijmen. Dit gebeurt door middel van lijmband. Het uitgangspunt moet zijn om zo weinig mogelijk te lijmen. Wanneer je minder handig bent is het in sommige gevallen eenvoudiger om een groter stuk kunstgras te nemen en daar een rand vanaf te snijden. Ik adviseer je graag wat het beste is.


- Randen vastmaken

Onze experts adivseren om eventueel een kunstgrashaak om de 100 centimeter in de grond te plaatsen. Mijn haken zijn zowel kind- als diervriendelijk en verdwijnt onder de spriet de grond in. Toch is dit ook te vermijden indien rondom een boord is die beschermt tegen de wind.


Snijverlies

Wanneer de oppervlakte van de tuin kleiner is dan de kleinste hoeveelheid leverbare kunstgras spreek je over snijverlies. Bv. de tuin is 3 x 7m = 21 m2. Je hebt dan 7m2 snijverlies. Deze 7m2 moet je wel afnemen maar heb je niet nodig. Er moet altijd rekening worden gehouden dat door bepaalde vormen snijverlies kan opkomen. Bij sommige vormen kan er heel wat weg gesneden moeten worden.



Huisdieren


Kunstgras is veilig voor huisdieren. U voorkomt modderige pootjes op regenachtige dagen. Met gestabiliseerde ondergrond voorkomt u dat uw hond of kat gaat graven. Mollen zullen met een goede ondergrond ook uit uw tuin geweerd zijn. 


De uitwerpselen kunnen gemakkelijk verwijderd worden en nagespoeld worden. Deze geven geen blijvende vlekken en dit vooral bij warm weer. Ons instrooizand zal de grasmat ook afkoelen op hete zomerdagen, waardoor de temperatuur van het gras veilig en aangenaam blijft. Laat uw geliefde viervoeter dus maar gerust ravotten op uw grasmat.


Onderhoudstips


- Verwijder regelmatig takken en bladeren. U kan hiervoor een hark of bladblazer gebruiken

- Verwijder onkruid rond en op de grasmat

- Vermijd voorwerpen die heet worden, denk hierbij aan kolen van de barbecue, sigarettenpeuken of gereedschap dat heet kan worden 

- Vermijd pure chloor of javel

- Voorkom dat er aarde in het kunstgras komt 

- Voorkom dat er lijm of verf op de grasmat komt

- Mocht er toch ergens een beschadiging voorkomen vraag dan uw installateur om het beschadigde deel te vervangen.


Prijzen kunstgras


De prijzen van het kunstgras variëren tussen 5 euro en 55 euro/m2, exclusief kosten van de plaatsing. De grote verschillen in de prijs betekenen grote verschillen in kwaliteit.


De kwaliteitsvolle kunstgrassen starten vanaf 20 euro/m2. De prijs van het kunstgras wordt bepaald door de samenstelling, vezels, hoogte, dikte en de backing.



Wij bieden enkel kwaliteitvolle grassen aan die getest en veilig zijn en die u de zekerheid geven dat uw investering mooi en groen blijft. De vezeltypes voor kunstgrassen bestaan in twee soorten, de monofilament vezels en de gefribrilleerde vezels. 


Wij streven enkel naar de tevreden klanten, om die reden staat er bij al onze grasssen vermeld voor welke toepassing het gras geschikt is.

Kunstgras ondergrond


Er bestaan verschillende manieren om kunstgras aan te leggen. Voor de tuin werken wij uitsluitend met gebonden ondergrond (stabilisé), dit om verschuivingen in de ondergrond zo veel als mogelijk te vermijden.


Onze chape of stabilisé is zodanig samengesteld dat een waterdoorlating gewaarborgd is. Laat een vakman bepalen of een drainage in uw tuin noodzakelijk is. Niemand wil immers een mooi grasveld dat onder water staat. Wij adviseren ook om een afboording te voorzien rond de grasmat en bloemperken, zo ligt de grasmat goed ingesloten en voorkom je aarde in uw grasmat.


Plaatsing van het kunstgras


Bij de plaatsing van een mooie grasmat is het van groot belang dat de ondergrond goed voorbereid is. Op de chape komt meestal een geotextiel, dit werkt geluiddempend, gaat onkruid tegen en verdeelt de druk


Na de voorbereidende werken zullen de grasmatten gesneden en geplaatst worden. De matten worden aan elkaar gelijmd aan de naden en de zijkanten met haken vastgemaakt of gelijmd. 








Op voorhand een legplan laten opstellen zal voorkomen dat er onnodig snijafval is en dat de richting van het gras optimaal is. 


Na de plaatsing van de grasmatten zullen deze ingezand worden. Het zand zorgt voor afkoeling op hete zomerdagen, tevens zullen de vezels minder snel plat gelopen worden en voorkomt u dat de grasmat opwaait bij de hevige wind.


Kiezen voor kunstgras is een duurzame investering die u veel plezier en comfort zal bezorgen. Eindelijk genieten van het mooie weer, zonder al dat werk om uw tuin mooi en groen te houden. Wij adviseren om uw grasmat te laten plaatsen door een ervaren installateur. Bij de installatie houden we rekening met verschillende factoren, zodat u optimaal kan geniet van uw grasmat. Kiest u om de grasmat zelf aan te leggen, dan kunnen wij u bijstaan en u begeleiden.



Legtips


1. Zorg voor een stevige, goede gedraineerde en egale ondergrond. Voor het beste resultaat adviseren wij chape of een aangetrild zand.

2. Voordat je het kunstgras gaat uitrollen, is het belangrijk om de kijkrichting in acht te nemen. Kunstgras is voornamelijk voorzien van een vleug of pool. Het mooiste effect krijg je wanneer je vanaf je terras of uit je raam in de vleug of pool kijkt. Houdt hier rekening mee wanneer je alle banen naast elkaar legt. 

3. Rol nu het kunstgras uit over de langste zijden, zo voorkom je dat er onnodig vele naden ontstaan. Laat het kunstgras iets over de rand heenlopen, zodat je het eenvoudig op maat kunt snijden. Laat tussen de verschillende delen een kier open van 2 tot 4 mm. Op deze manier kan het gras altijd nog een beetje bijwerken.

4. Voor het verbinden van de delen gras gebruiken we lijmband. Sla hiervoor het kunstgras terug om de band eronder te plaatsen. Zorg dat het tapijt aan de onderkant schoon is zodat het goed plakt en het kunstgras niet meer kan loslaten. Druk alle naden goed aan als het kunstgras eenmaal ligt. Snijd het gras bij daar waar nog niet netjes bij de randen is. 

5. Indien het type kunstgras het voorschrijft, zul je de mat nu moeten voorzien van instrooizand. Dit zorgt ervoor dat de vezels automatisch weer opveren en de mat gewicht krijgt. Instrooizand neemt ook de warmte deels weg op hele warme en hete dagen. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid voor een optimaal resultaat en veeg het tegen de vleug in met een middelharde bezem. Je kunt hierna het kunstgras gazon in gebruik nemen.